Haapsalu och Ormsö Estland
Här kommer en delrapport från min Estlandsvecka. Jag är alltså på plats i Haapsalu i Estland för en konferens med 130 andra som jobbar i europeiska biosfärområden. Fantastiska människor och inspirerande möten och detta i ett land som överträffar alla förväntningar. Estlands slogan är "en glad överraskning" och det kan man verkligen säga! Åk hit! Tallin ligger 1.20 minuter från Kastrup och är hur fint som helst- och här i Haapsalu trivs jag ännu bättre. En supermysig kurort vid havet, stillsam och äkta. Fin natur och fina trähus- och så detta med den svenska historien. Det är helt märklig känsla- Estland har haft en lång historia under svenskt styre och särskilt ute på öarna är svenskan ständigt närvarande i ortsnamn, på gravstenar och i språket.
Här kommer bildregn!

Det började med att bussen med den totalt bara estnisk språkige chauffören bara helt sonika släppte av oss 50 personer mitt i ingenstans och inte körde oss till hotellen. Turligt nog hade en i gruppen (ja, det var jag) tryckt ut en karta i förväg så vi kunde rulla iväg med våra resväskor till hotellet längs ringmuren. Det var 2, 5 km. Ganska kul faktiskt att se hela karavanen av delegater pustande med sina rulleväskor i 2 km. ;-)

Haapsalu grundades på 1200 talet och mitt i den lilla söta staden ligger en borg som den svenske biskopten Absalon lät bygga- han är ju känd från våra trakter också i Vattenriket- lite kul! Otroligt vackert med ringmuren och allt medeltida, känsla av Visby.

Och när vi gick hem på kvällen såg det ut såhär...


Estniska låter i mina öron exakt som finska och således helt omöjligt att förstå något av. Utom just pangaautomaat då...
Men, så idag hade vi ledigt från konferensen och fick åka på utflykt för att se Biosfärområdet i verkligheten. Jag hade valt exkursionen till Vormsi- eller Ormsö som den heter på svenska.
De andra öarna här är ju Hiiumaa som heter Dagö på svenska och Saaremaa som heter Ösel.

Detta är en gammal karta över Vormsi eller Ormsö. Namnet har den fått av vikingabåtarnas utseende, ni vet med drakar/ormar i ändarna. Det var alltså svenska vikingar som ockuperade Ormsö och de stannade i generationer, närmare bestämt 700 år eller så. Så hela ön var som svensk- ni ser alla namnen på kartan är ju svenska. Än idag är den svenska kopplingen så tydlig. Vi tog en tur på kyrkogården som förövrigt är väldigt speciell, se här.

På gravstenarna finns svenska dikter.

Ormsö liknar Gotland mycket- fina ängar, enbuskar, fossil, hav, sol...
Vi hade en härlig dag med andra ord!
Ormsö!





I morgon avslutar vi själva mötet och sen åker jag på en post- event exkursion till ön Saaremaa (Ösel) och sen hem på söndag. Och jag kommer att försöka komma tillbaka till Estland!